Baskı, kitap, dergi ve diğer yayınların üretiminde geniş ölçüde kullanılan bir süreçtir. Baskı süreçlerinin çeşitliliği, tasarımcıya çalışma sonucunu ve baskı tirajını etkileyebilecek esneklik sunar. Mürekkebin yüzeye aktarımının dışında, farklı süreçler çalışmaya farklı özellikler katabilir. Örneğin tipo baskı sürecinde kağıtta oluşan küçük kabarıklıklar, kağıda aktarılan mürekkep miktarında küçük farklılıklar oluşturabilir. Termografi ve serigrafi baskılarıysa kağıtta hafif yükseltiler oluşturur. Tüm bu süreçler tasarıma dokunsal nitelikler kazandırır.
Bir tasarım baskıya hazırlanırken, baskı süreçleri genellikle göz ardı edilir ancak görsel etkinin optimum seviyede olmasını garantilemek amacıyla tasarımcı bu unsurları dikkate almalıdır.
Standart dört renk baskının baskı süreçlerinde üst üste baskı, tonal baskı (sürprint) ve zengin siyahların eklenmesi gibi yollarla yapılacak değişiklikler, farklı görsel etkiler oluşturabilir.
Bir çalışma için seçilen baskı yöntemi ve bu yöntemin nitelikleri, işin bütçesi ve üretim takvimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Matbaa süreçlerinin yaratıcı kullanımı, dört yerine iki renk kullanılması gibi bütçeye bağlı bir takım kısıtlamasını sağlayabilir.
Baskı yöntemi çeşitli faktörlerden etkilenebilse de çoğu çalışma için baskı maliyeti ve basılı ürün miktarı daha önemlidir. Her baskı yönteminin sınırlayıcı bir takım karakteristiği bulunmaktadır. Bu yöntemler baskı sürati, basılan renk sayısı, kağıt cinsi ve kağıt ebatı gibi unsurları etkileyebilir.